Retoričko pitanje

Retoričko pitanje (grč. ἐρώτηοις, lat. interrogatio) je pojam antičke retorike, pitanje na koje se ne očekuje nikakav odgovor i koje se postavlja radi postizanja retoričkog efekta, a ne radi dobijanja informacije. To je samo prividno pitanje, a zapravo se radi o afektivno nabijenoj kategoričkoj tvrdnji koja se formuliše kao pitanje radi jače uvjerljivosti, radi oživljavanja govora, da bi se slušalac podstakao na razmišljanje, radi izražavanja čuđenja, ogorčenja, nezadovoljstva, mržnje, sažaljenja i sl.

U antičkoj retorici postojalo je više naziva za razne podvrste retoričkog pitanja: eroteza – pitanje postavljeno da se izazove poseban odgovor; eperoteze – kratko emfatičko pitanje radi postizanja neposrednog utiska; antipofora – pitanje kom odmah slijedi odgovor; erotema – pitanje na koje je odgovor očigledan, tj. tvrdnja koja se radi jačeg naglašavanja formuliše u obliku pitanja; puzma – protest u obliku pitanja; anacenoza – pitanje upućeno nekoj određenoj, stvarnoj ili izmišljenoj osobi; simbuleuza – pitanje kojim se traži nečiji savjet.

Sve pomenute podvrste se mogu svesti na dva osnovna oblika: jedan u kom je smisao takav da odgovor može biti samo „Ne” – to je zapravo odrična izjavna rečenica preformulisana u upitnu; i drugi, pitanje koje izražava prestravljenost, ogorčenje, čuđenje, sažaljenje, itd., onoga ko ga postavlja, na koje se nema pravog odgovora, odnosno, to je pitanje koje stoji umjesto zavisne rečenice pred kojom bi stajale riječi: „Zar je moguće…” Zbog svoje naglašene čulnosti retoričko pitanje je jedno od najčešćih sredstava patosa.

U antici majstori upotrebe retoričkog pitanja su bili Ciceron i Demosten.

Vidi još uredi

Literatura uredi

  • Lausberg, H., Handbuch der literarischen Rhetorik, 1973.