Бартон (геологија)

(преусмерено са Бартониј)

Бартон или бартониј, бартонијум је претпоследњи век еоценске епохе. Обухвата временски период од пре 41,2 до пре 37,8 Ma (милиона година).[1] Бартону претходи Лутет, а следи га Приабон, најмлађи век еоцена.[2]

Периода Епоха Век Почетак (Ma) Крај (Ma)
Палеоген
Олигоцен Хат 27,82 23,03
Рупел 33,9 27,82
Еоцен Приабон 37,8 33,9
Бартон(ијум) 41,2 37,8
Лутет 47,8 41,2
Ипрес 56,0 47,8
Палеоцен Танет 59,2 56
Селанд 61,6 59,2
Дан 66,0 61,6

Извори уреди

  1. ^ „International Stratigraphic Chart v2018”. International Commission on Stratigraphy. Приступљено 24. 5. 2021. 
  2. ^ International Commission on Stratigraphy 2017

Спољашње везе уреди