Биљана платно белеше — разлика између измена

нема резимеа измене
м
{{Wikisource|Биљана платно белеше<br>}}
{{за изворе}}
'''Биљана платно белеше''' је позната македонска [[староградска песма]]. Њен текст гласи:
 
{{клица-књиж}}
Биљана платно белеше<br>
на [[охрид]]ските извори,<br>
оздола идат винари,<br>
винари белограѓани.
 
Винари белограѓани<br>
кротко терајте карванот,<br>
да не ми платно згазите,<br>
платното ми е даровно!
 
Биљано, мома убава,<br>
ако ти платно згазиме,<br>
со вино ќе го платиме,<br>
со [[вино]] и љута раќија.
 
Ја не ви сакам вино то,<br>
већ ја изсакам момче то,<br>
што напред тера карванот,<br>
што носи фесиц над око.
 
[[Категорија:Српске староградске песме]]