Блаже Конески — разлика између измена

м
zamena kutijice; козметичке измене
м (zamena kutijice)
м (zamena kutijice; козметичке измене)
== Дела ==
 
* ''Земјата и љубовта'' (поезија, 1948)
* ''Македонски правопис со правописен речник'' (са [[Крум Тошев|Крумом Тошевим]], 1950)
* ''Граматика на македонскиот литературен јазик'' (први део, 1952)
* ''За македонскиот литературен јазик'' (1952)
* ''Песни'' (1953)
* ''Граматика на македонскиот литературен јазик'' (други део, 1954)
* ''Везилка'' (поезија, 1955)
* ''Лозје'' (1955)
* ''Речник на македонскиот јазик'' (1961)
* ''Песни'' (1963),
* ''Историја на македонскиот јазик'' (1965)
* ''Речник на македонскиот јазик'' (књига друга, 1965)
* ''Речник на македонскиот јазик'' (књига трећа, 1966)
* ''Стерна'' (поезија, 1966)
* ''Ракување'' (1969)
* ''Јазикот на македонската народна поезија'' (1971)
* ''Беседи и огледи'' (1972)
* ''Записи'' (поезија, 1974)
* ''Стари и нови песни'' (1979)
* ''Места и мигови'' (поезија, 1981)
* ''Чешмите'' (поезија, 1984)
* ''Македонскиот 19. век, јазични и книжевно-историјски прилози'' (1986)
* ''Ликови и теми'' (есеји, 1987)
* ''Послание'' (поезија, 1987)
* ''Тиквешки зборник'' (студија, 1987)
* ''Средба во рајот'' (поезија, 1988)
* ''Црква'' (поезија, 1988)
* ''Дневник по многу години'' (проза, 1988)
* ''Златоврв'' (поезија, 1989)
* ''Поезија'' (Константин Миладинов) (1989)
* ''Сеизмограф'' (поезија, 1989)
* ''Македонски места и теми'' (есеји, 1991),
* ''Небесна река'' (песме и препеви, 1991),
* ''Светот на легендатата и песната'' (есеји и прилози, 1993),
* ''Црн овен'' (поезија, 1993)
 
== Награде ==
 
* „11 Октомври“
* „Браќа Миладиновци“
* „Ацо Шопов“
* Хердеровата награда
* Његошевата награда
* Награда [[АВНОЈ]]-а
* „Златен венец“ на [[Струшките вечери на поезијата]],
* „Скендер Куленовиќ“
* Награда Савеза писаца [[СССР]]-а
* Награда за књижевни опус „Мисла“
* [[Рациново признање]]
* „13 Ноември“
 
== Спољашње везе ==
* [http://www.sanu.ac.rs/Clanstvo/IstClan.aspx?arg=990, Биографија на сајту САНУ]
 
{{DEFAULTSORT:Конески, Блаже}}
1.572.075

измена