Наранџаста боја — разлика између измена

Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Враћена ревизија 2367887 корисника 77.85.6.73 (Разговор) Vandalizam
Ред 73:
[[uk:Помаранчевий колір]]
[[vi:Da cam]]
[[yi:אראנזש (קאליר)]]Оранжев цвят
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Оранжев цвят
Оранжевото е основен цвят от бялата слънчева светлина, разположен между червения и жълтия в небесната дъга, разпознаваем от човека предимно в светлината, някои плодове и др.
 
Вторичен цвят в топли тонове в изобразителното изкуство. Оранжевото е производно от червено и жълто, подобно на цветове като зелено и лилаво.
 
Според символиката си[източник?] червеното и жълтото са смятани за цвят на подземното и цвят на небесното, следователно оранжевото е разположено между тях и се свързва с равновесието между двете крайности на вертикалната космическа ос - най-ниската и най-високата. Символизира също равновесието между духа и либидото. В същото време оранжевото се смята за цвят на сладострастието и изневярата. Хиацинтите, които са оранжеви на цвят, в английската корона символизират кралската умереност и въздържаност. Оранжевият цвят е белег за верността в брака, както и за постоянство във вярата.
 
Тази статия е все още мъниче. Можете да помогнете на Уикипедия, като я редактирате и я разширите.
Наранџаста боја Из Википедије, слободне енциклопедије Скочи на: навигација, претрага Наранџаста Рачунарски записи боје Хексадецимални запис: FF7F00 РГБ запис (r, g, b): (255, 127, 0) ЦМИК запис (c, m, y, k) *: (0, 50, 100, 0) ХСВ запис (h, s, v): (30°, 100%, 100%)
 
 
Пројектовано са интервала [0 - 100] на [0 - 255].
Наранџаста боја настаје мешањем црвене и жуте боје. Таласна дужина боје у спектру је 620-585 нм. Иако се у многим језицима наранџаста боја веже за воће (наранџа), реч вероватно потиче из Индонезије (инд. оранг-утанг, шумњак) и веже се за орангутане
 
[[zh:橙色]]
[[zh-yue:橙色]]