Međunarodni računovodstveni standard 36

Međunarodni računovodstveni standard 36 - Obezvređenje sredstava ima za cilj da propiše postupke koje preduzeće primenjuje da obezbedi iskazivanje svojih sredstava u iznosima koji nisu veći od onih koji mogu da se povrate. Ovo je jedan od najsloženijih međunarodnih računovodstvenih standarda. Sama složenost se ogleda u činjenici da se od odgovornih lica u privrednom društvu zahteva poznavanje osnova rada ovlaštenih procenitelja.

Sredstvo se iskazuje iznad iznosa koji može da se povrati ukoliko je iznos po kome je iskazano iznad iznosa koji bi se povratio putem upotrebe ili prodaje tog sredstva. Ukoliko je takav slučaj, sredstvo se smatra obezvređenim i tada se ovim standardom zahteva da preduzeće prizna gubitke zbog obezvređivanja.

Standard takođe precizira kada preduzeće ukida gubitak od obezvređivanja i propisuje obelodanjivanja za obezvređena sredstva. Ovaj se standard primenjuje na računovodstveno obuhvatanje obezvređenja svakog sredstva osim: zaliha (MRS 2), sredstva koje je proisteklo iz ugovora o izgradnji (MRS 11), odloženog poreskog sredstva (MRS 12), sredstva koje je proisteklo iz naknada zaposlenih (MRS 19), finansijskih sredstava (MRS 32), investicione nekretnine koja se meri po poštenoj vrednosti (MRS 40) i bioloških sredstava koja su vezana za poljoprivrednu delatnost, koja se mere po poštenoj vrednosti umanjenoj za procenjene troškove prodaje na mestu žetve (MRS 41).

Ovi navedeni MRS već sadrže konkretne zahteve koji se odnose na priznavanje i merenje tih sredstava. Ovaj standard se primenjuje na ulaganja u zavisna preduzeća (MRS 27), pridružena preduzeća (MRS 28) i zajedničke poduhvate (MRS 31). Ako su sredstva u knjigovodstvu iskazana po poštenoj vrednosti koja je u stvari njihova tržišna vrednost, neto prodajna cena tog sredstva može biti opterećena samo dodatnim troškom prodaje tog sredstva kao što je oglas za prodaju, organizovanje prodaje i sl.

Iznos koji se dobije pri prodaji takvog sredstva može da povrati revalorizovanu - poštenu ili fer vrednost tog sredstva. U slučaju da je revalorizovano sredstvo obezvređeno nakon procene to znači da je njegova korisna vrednost manja od njegove knjigovodstvene vrednosti što znači da ne može da ostvari povraćaj svoje vrednosti na tržištu. Korisna vrednost predstavlja sadašnju vrednost procenjenih budućih tokova gotovine za koju se očekuje da će se ostvariti od kontinuirane upotrebe tog sredstva i od otuđenja tog sredstva na kraju njegovog korisnog veka trajanja. Neto prodajna cena je iznos koji može da se dobije od prodaje sredstva u transakciji od dobro obaveštenih i voljnih strana, međusobno suočenih na aktivnom tržištu. Gubitak zbog obezvređenja sredstva je iznos koji se priznaje da bi se sredstvo knjigovodstveno iskazalo po fer vrednosti.

Aktivno tržište je ono na kome vladaju određeni uslovi: sredstva sa kojima se trguje na tržištu su homogena, zainteresovanim kupcima i prodavcima su dostupni ti proizvodi na tržištu, a cene su poznate javnosti.

Vidi još uredi