Složeno pitanje

логичка грешка

Složeno pitanje (lat. Plurium interrogationum - brojna pitanja) je logička greška u kojoj se u pitanju nalazi lažna ili nedokazana pretpostavka, a na pitanje se traži jednostavan i direktan odgovor koji implicitno podrazumeva i prihvatanje te pretpostavke. Osoba kojoj je upućeno pitanje mora da prihvati pretpostavku iz pitanja ako hoće direktno da odgovori, jer svaki direktan odgovor automanski znači da je pretpostavka prihvaćena kao istina. Ova logička greška se takođe naziva i napunjeno pitanje, jer je pitanje zaista napunjeno lažnim ili nedokazanim pretpostavkama i zato se na njega ne može direktno odgovoriti.

Složeno pitanje je vrlo provokativno i kao takvo često uništava racionalnu raspravu koja se vodi, jer se kada se postavi sagovornik često vidljivo uznemiri. Jedini način da se odgovori na pitanje je da se prvo uprosti rastavljanjem na više jednostavnih pitanja, takvih da negativan odgovor blokira dalja pitanja.

Primeri

uredi
  • Da li si rekao roditeljima da si razbio prozor?

Pretpostavlja se da je razbio prozor, jer čak i da odgovori ne, i dalje izgleda kao da je razbio prozor.

  • Da li si prestao da biješ svoju ženu?

Ukoliko osoba kojoj je upućeno pitanje nije nasilnik u porodici, nezgodno je odgovoriti na ovakvo pitanje.

  • Dok su Ana i Milica sedele pored Anine simpatije, Milica je glasno pitala Anu da li i dalje ima problem sa drogom.

Ukoliko Ana nema problem sa drogom, ovo je vrlo nezgodno složeno pitanje. Još je gore, jer postoji velika verovatnoća da će izazvati uznemirenost kod Ane zato što njena simpatija sedi pored nje.

Literatura

uredi
  • Stojadinović, Predrag (2014). 50 Logičkih grešaka za koje treba da znate. Smederevo: Heliks. str. 38—39. ISBN 978-86-86059-45-1.