Вардар филм је била југословенска и прва македонска филмска компанија основана 1947. године.

Филмографија

уреди

Играни филмови

уреди
Год. Назив
1952. Фросина
1955. Вучја ноћ
1957. Мали човек
1958. Мис Стон
1959. Виза зла
1959. Il vendicatore
1959. Три Ане
1961. Солунски атентатори
1961. Мирно лето
1964. Под истим небом
1965. Дани искушења
1966. До победе и даље
1967. Мементо
1967. Македонска крвава свадба
1967. Куда после кише
1968. Планина гнева
1969. Република у пламену
1970. Цена града
1971. Црно семе
1971. Македонски део пакла
1975. Јад
1976. Најдужи пут
1977. Исправи се, Делфина
1977. Пресуда
1980. Време, води
1980. Оловна бригада
1981. Црвени коњ
1982. Јужна стаза
1984. Не рекох ли ти
1985. Јазол
1986. Освета
1986. Срећна нова ’49.
1988. Викенд мртваца
1991. Тетовирање
1993. Светлосиво
1995. Aнђели на отпаду

Документарни и кратки филмови

уреди

1940 ▼ | 1950 ▼ | 1960 ▼ | 1970 ▼ | 1980 ▼ | 1990 ▼

1947 ▼ 1948 ▼ 1949 ▼ | |
Назив Редитељ Сценарист Тр. У боји
1940.-те
1947 Newsreel No. 1 ? ?
1948.
1948 Низ Пиринска Македонија Трајче Попов Трајче Попов 0:11 не
1948 Идни чувари на народното здравје Благоја Дрнков Благоја Дрнков 0:12 не
1948 Пред Октомвријски фестивал Благоја Дрнков Благоја Дрнков 0:12 не
1949.
1949 11-ти Октобар Трајче Попов Благоја Дрнков 0:39 не
1949 Пионири Благоја Дрнков Јован Бошковски 0:23 не
1951 ▼ 1952 ▼ 1953 ▼ 1954 ▼ 1955 ▼ 1956 ▼ 1957 ▼ 1958 ▼ 1959 ▼ | |
Назив Редитељ Сценарист Тр. У боји
1950.-те
1950 Недела на националната култура Трајче Попов Трајче Попов 0:09 не
1950 Народна техника Кочо Недков Кочо Недков 0:09 не
1950 Радосно детство Благоја Дрнков Борис Бојаџиски 0:23 не
1951.
1951 Свилен конец Јово Камберски Јово Камберски 0:17 не
1951 Културен живот во Македонија Киро Билбиловски Киро Билбиловски 0:09 не
1951 Маврово се гради Благоја Дрнков Јован Бошковски
Јован Поповски
0:17 не
1952.
1952 Бели мугри Трајче Попов Јован Бошковски 0:20 не
1952 Брод Македонија Благоја Дрнков Благоја Дрнков 0:10 не
1953.
1953 Партизан Ацо Петровски Ацо Петровски 0:11 не
1953 Миравска свадба Јово Камберски Јово Камберски 0:19 не
1953 Нашински разговори Благоја Дрнков Благоја Дрнков
Кочо Недков
0:19 не
1953 Тито мегју нас Трајче Попов Трајче Попов ? не
1954.
1954 Приказна за нашите дни Јово Камберски Јово Камберски 0:20 не
1954 Охрид Киро Билбиловски Борис Бојаџиски 0:17 да
1954 4. Сојузно падобранско првенство Љубе Петковски Кочо Недков
Љубе Петковски
0:11 не
1954 Фабрика треска Бранко Гапо Бранко Гапо 0:05 не
1955.
1955 Тенда Ацо Петровски Тома Леов 0:18 не
1955 Стара чаршија Ацо Петровски Тома Леов 0:11 не
1955 Ритам и звук Трајче Попов Трајче Попов 0:21 да
1955 Галицка Свадба 0:18 не
1955 Дервиши Ацо Петровски Тома Леов 0:11 не
1956.
1956 Пула Славко Јаневски Славко Јаневски 0:05 не
1956 Птиците доагаат Бранко Гапо Славко Јаневски 0:19 не
1957.
1957 Во пресрет на изборите Ацо Петровски Ацо Петровски 0:11 не
1957 Средновековни фрески во Македонија Кочо Недков Коста Балабанов 0:13 да
1957 Со Тито низ Македонија Ацо Петровски
Гојко Секуловски
? не
1957 Индустријски објекти во Македонија Благоја Дрнков Мито Хаџивасилев 0:15 не
1957 Земљоделије Благоја Дрнков Мито Хаџивасилев 0:13 не
1958.
1958 Во пазувите на Шара Трајче Попов Марковски Несо 0:11 да
1958 Охридско Езеро Ото Денес Киро Билбиловски
Ото Денес
? да
1959.
1959 Прилеп, вчера и денес... Кочо Недков Киро Билбиловски
Јован Поповски
0:12 да
1959 Младић со ружа Пуриша Ђорђевић Пуриша Ђорђевић 0:11 не
1959 Дневникот на еден клас Пуриша Ђорђевић Пуриша Ђорђевић 0:17 да
1959 Препородени полиња Благоја Дрнков Боро Цускар
Јован Поповски
0:15 не
1959 Бели штркови Благоја Дрнков Благоја Дрнков
Раде Јоветић
0:14 не
1959 Аутопут Братство-јединство Благоја Дрнков Јово Камберски 0:06 не
1961 ▼ 1962 ▼ 1963 ▼ 1964 ▼ 1965 ▼ 1966 ▼ 1967 ▼ 1968 ▼ | |
Назив Редитељ Сценарист Тр. У боји
1960.-те
1960 Во долината на цветовите Кочо Недков Јован Поповски 0:15 да
1960 Први Мај 1960 Кочо Недков Кочо Недков 0:10 не
1960 Погон 3 Кочо Недков Кочо Недков
Јово Тодоровски
0:13 не
1960 Мелиорации во кумановска околија Кочо Недков Кочо Недков 0:11 не
1960 И морето сонува Славко Јаневски Славко Јаневски 0:11 да
1960 Фабрика за фрижидери Битола Кочо Недков Кочо Недков 0:07 не
1961.
1961 Твојот роденден Здравко Велимировић Емин Иљами 0:21 не
1961 Дојранско езеро Трајче Попов Бранко Михајловски
Трајче Попов
0:14 не
1961 Последњи патувања Благоја Дрнков Коле Чашуле 0:18 не
1961 Изморениот ратник Благоја Дрнков Коле Чашуле 0:11 не
1962.
1962 Тито међу младима Бранко Гапо
Трајче Попов
Бранко Гапо
Трајче Попов
? не
1962 Тито меду нас Трајче Попов Трајче Попов ? не
1963.
1963 Невољите на покојниот К.К Здравко Велимировић Коле Чашуле 0:17 не
1964.
1964 Кратовско злато Франце Космач Франце Космач ? да
1964 Скопље '63 Вељко Булајић Јован Бошковски
Матеја Матески
Ђорђе Старделов
1:17 не
1964 Вођа Бранко Ранитовић Бранко Ранитовић
Божидар Виолић
0:07 да
1964 Скопје, 26.7.1963 Кочо Недков Кочо Недков 0:14 не
1965.
1965 Lux Aeterna Здравко Велимировић Здравко Велимировић 0:11 не
1966.
1966 Не Љубиша Георгијевски Љубиша Георгијевски 0:17 не
1967.
1967 Тито во железарницата Кочо Недков Томе Момировски
Кочо Недков
? не
1967 Тито во Охрид Кочо Недков Кочо Недков ? да
1967 Путељак Љубиша Георгијевски Никола Коле Ангеловски 0:11 не
1967 Лифт горе, лифт доле Душко Наумовски Ташко Георгиевски 0:15 не
1968.
1968 По пат одам за пат прашам Бранко Гапо Петар Бошковски 0:11 не
1974 ▼ 1977 ▼ 1978 ▼ 1979 ▼ | |
Назив Редитељ Сценарист Тр. У боји
1970.-те
1970 Тито Во Македонија Мето Петровски Мето Петровски 0:10 не
1970 Крсте Петков Мисирков Мето Петровски Блаже Ристевски 0:14 не
1974.
1974 Сиц Трансит Глориа Мунди/Хераклеа Љубиша Георгијевски Василевски Живко 0:10 да
1974 Оган Столе Попов Столе Попов 0:12 да
1977.
1977 Тулгеш Коле Манев Коле Манев 0:57 да
1977 Адам 5 до 12 Петар Глигоровски Петар Глигоровски 0:05 да
1978.
1978 Отпор Боро Пејчинов Боро Пејчинов 0:07 да
1978 Повлеци - Потегни Мице Јанкуловски Мице Јанкуловски 0:03 да
1978 Буквар за писмени Дарко Марковић Дарко Марковић 0:11 да
1979.
1979 Додека водата тивко шумоли Никола Коле Ангеловски Ђоко Поповски 0:20 да
1979 Добро ни дојде Столе Попов Марко Илиевски 0:16 да
1979 Дае Столе Попов Анте Поповски 0:16 да
1979 Последниот прозорец Дарко Марковић Дарко Марковић 0:03 да
1979 Луда птица Славољуб Игњатовић Славољуб Игњатовић 0:06 да
1982 ▼ 1984 ▼ 1987 ▼ | |
Назив Редитељ Сценарист Тр. У боји
1980.-те
1980 Рака Дарко Марковић Дарко Марковић 0:11 не
1980 Шоу Славољуб Игњатовић Ђуро Варга 0:02 да
1980 Хомо Догматикус Делчо Михајлов Владимир Сопов 0:08 да
1982.
1982 Љубовна приказна Делчо Михајлов Делчо Михајлов 0:03 да
1982 Демагог Славољуб Игњатовић Славољуб Игњатовић 0:04 да
1982 Афирмација Делчо Михајлов Делчо Михајлов 0:04 да
1984.
1984 Оџак Делчо Михајлов Делчо Михајлов 0:11 да
1987.
1987 Апартман Афродита Марковић Афродита Марковић 0:07 да
1991 ▼ | |
Назив Редитељ Сценарист Тр. У боји
1990.-те
1991 Љубовта на Кочо Топенчаров Антонио Митрикески Антонио Митрикески 0:13 да

Спољашње везе

уреди