Лутет или лутетиј, лутетијум је други век еоценске епохе. Обухвата временски период од пре 47,8 до пре 41,2 Ma (милиона година).[1] Лутету претходи Ипрес, а следи га Бартон.[1]

Периода Епоха Век Почетак (Ma) Крај (Ma)
Палеоген
Олигоцен Хат 27,82 23,03
Рупел 33,9 27,82
Еоцен Приабон 37,8 33,9
Бартон 41,2 37,8
Лутет(ијум) 47,8 41,2
Ипрес 56,0 47,8
Палеоцен Танет 59,2 56
Селанд 61,6 59,2
Дан 66,0 61,6

Извори

уреди
  1. ^ а б „International Stratigraphic Chart v2018”. International Commission on Stratigraphy. Приступљено 24. 5. 2021.