Петар Мирчевски (р. 11. новембра 1956, Крушево) — југословенски и македонски глумац.

Петар Мирчевски
Лични подаци
Датум рођења11. новембар 1956
ЗанимањеГлумац
Рад
Активни период1975 - данас
Веза до IMDb-а

Филмографија

уреди
Година Назив Улога
1976. Патот кон иднината
1979. Наши години Васил
1981. Стојче
1982. Илинден
1984. Другарувања Таки
1985. Трговецот од Солун
1986. Солунски патрдии Јајцарот
1987. Звездите на 42-та Василев
1987. Народни трибуни
1988. Нека чудна земља Пролазник
1988. Еурека Менделеев
1992. Тврдокорни Блаже Крстев Биринчето
1992. Чудовиштата во нашиод град Акира
1994. Пре кише Здраве
1996. Феликс
1998. Салон Хармони Пепи
1998. Збогум на 20-тиот век
1999. Во светот на бајките
2000. Је ли јасно пријатељу Маил
2001. Ноќ спроти Свети Василиј Царот
2001. Прах Попот
2003. Бубачки
2004. Илузија Полицаец
2004. Како убив свстец Михајловиќ
2004. Големата вода Дервутовски
2005. Бал-кан-кан Хомер
2005. Контакт Новак
2006. Тајната книга Гулабарот
2006. Стрмоглави Шеф на агенција
2007. Превртено
2007. Сенке Благојче
2007-2009. Збогум Румелија Петрус
2009. Балканска свадба
2010. Мајке Распусто
2012. Душан Миле
2012. Само за губитници
2012. Трето полувреме Бербер
2013. Тврдокорни Претставник
2013. Фалсификатор Командир Поповски
2014. Споменикот на Мајкл Џексон Таксист
2014. До балчака
2015. На млечном путу Поп кувар
2015. Пепи и Муто Пепи
2015. Чизмаши Трпко
2016. Ослободување на Скопље Агент Господинов
2016. Црвената соба Стојанче
2017. Фамилијата Марковски Мирољуп Тодоров
2017. Анка Ночни јагар
2017-2019. Сенке над Балканом Круме
2018-2020. Преспав Гоце Бузалевски
2019. Врба Ставре
2019. Господ постои, името и е Петрунија Стојан
2022. Кајмак Богдан
2022. Мими Љупчо
2022. Тин камп Ставре
2022. Блок 27 Елвис
2023. Лена и Владимир Јово
2024. Црвениот поет Агент Мијо

Спољашње везе

уреди