Groblje Jork (Toronto)

Groblje Jork (engl. York Cemetery) je groblje u Torontu. Nalazi se u mestu Viloudejl, u Severnom Jorku, a nastalo je 1948. godine.

Groblje Jork u Torontu
Glavni ulaz na groblje
Opšte informacije
MestoToronto
Država Kanada
Vreme nastanka1948. god.; pre 76 godina (1948)

Istorijat uredi

Mesto na kom se sada nalazi groblje je prvobitno bilo vlasništvo Džozefa Šeparda, koji je kupio parcelu na kojoj se danas nalazi groblje 1805. godine.[1] Zidanu seosku kuću na parceli koja je danas groblje sagradio je 1837. godine Džozefov sin Majkl. Pre 1940-ih, zemljište je takođe korišćeno kao kratkotrajni aerodrom Viloudejl.

Preduzeće "Opštinska groblja Toronto" (danas "Grupa za održavanje groblja Maunt Plezant") je 1916. godine kupila posed, ali do prenamene same parcele od 70 hektara za upotrebu groblja nije došlo sve do 1946, dve godine pre nego što je groblje zvanično otvoreno.[1] Groblje je nekada izlazilo na ulicu Jang, ali je 1966. godine osamnaest i po hektara prodato gradu Severni Jork (sada deo Toronta). Groblje je nastavilo da se razvija, dograđena je kapela i prihvatni centar, kao i novoizgrađena „bašta sećanja”.

Zbog velikog broja Srba (pogotovo srpskih boraca iz Drugog svetskog rata) sahranjeno na groblju, među tamošnjim Srbima ovo groblje često se zove i „Srpsko groblje”.[2] Na groblju je sahranjeno i veliki broj Letonaca, Ukrajinaca, Rusa, Kineza i Iranaca.

Sahranjeni na groblju uredi

Galerija uredi

Reference uredi

  1. ^ a b „Toronto Cemetery Sojourns: York Cemetery”. Torontoist. 1. 11. 2012. Pristupljeno 26. 7. 2020. 
  2. ^ Srpske novine (jun 2020). "Chronicling the Lives of Serbs in North America". Broj #716, str. 15."

Spoljašnje veze uredi