Mentuhotep IV je bio poslednji egipatski faraon iz Jedanaeste dinastije. Njemu se često pripisuje sedmogodišnji period Torinskog kanona u kome se ne spominje nijedan kralj, a iz nekoliko natpisa u Vadi Hamamatu se zna da je slao ekspedicije na Crveno more kako bi u kamenolomima skupljao građu za kraljevske spomenike.

Mentuhotep IV
Lični podaci
Hijeroglifsko ime
mn
n
T
wHtp
t p
Vladavina
Period vladavineoko 2001. p. n. e. — 1994. p. n. e. (Jedanaesta dinastija)
PrethodnikMentuhotep III
NaslednikAmenemhet I

Uprkos tome što je opskuran (ne spominje se u službenom popisu kraljeva u Abidosu), natpisi pokazuju da organizaciju i sastav velike ekspedicije. Vođa ekspedicije za Vadi Hamamat-datirane u 2. godinu kraljeve vladavine-je bio njegov vezir po imenu Amenemhat, za koga se često pretpostavlja da je budući kralj Amenemhet I, odnosno prvi kralj 12. dinastije i Mentuhotepov neposredni naslednik.

Za Amenemheta većina egiptologa pretpostavlja da je ili uzurpirao presto ili je preuzeo vlast nakon što je Mentuhotep IV umro bez dece. Trenutno nema arheoloških i drugih dokaza koji bi potvrdili da je Mentuhotep svrgnut od svog vezira, odnosno da je odredio Amenemheta za svog naslednika.

Literatura uredi

  • W. Grajetzki, The Middle Kingdom of Ancient Egypt: History,Archaeology and Society, Duckworth, London 2006 ISBN 978-0-7156-3435-6, 25-26


Egipatski faraon
Jedanaesta dinastija