Портал:Kulinarstvo/Izabrana poslastica jun

Princes krofne
Princes krofne

Princes krofne su francuska poslastica koja je vremenom počela da se pravi u celom svetu, gde je poznata pod nazivom profiterole. Reč profiterole je francuskog porekla.

Osnovu ovog slatkiša čine pufnice od kuvanog testa, punjene različitim nadevom ili prelivene nekim finim sosom, dok su odozgo posute finim šećerom u prahu. Testo za princes krofne je prilično neutralnog ukusa pa se ponekad prave u slanoj varijanti sa na pr. ruskom salatom umesto slatkog fila. Kod nas su najčešće slatke varijante s kremom od vanile, šlaga ili sladoleda, s prelivom od čokolade, duguljaste s kremom – ekleri, popelini.

Šveđani su poznati po najkreativnijim receptima za princes krofne. Postoji čitava tradicija koja nalaže koja boja princes krofni je prikladna za koji praznik: žuta za Uskrs, crvena za Božić, bela za svadbe, princes krofne sa pomorandžom za Noć veštica. Svake treće nedelje septembra obeleževa se Nedelja princes krofni i tada se mogu jesti najbolje princes krofne na svetu, svih boja i različitih ukusa.

...dalje Ostale izabrane poslastice