Анастас Тановски

Анастас Тановски (Ресен, 1955) је југословенски и македонски глумац.

Анастас Тановски
Лични подаци
Датум рођења1955
Занимањеглумац
Рад
Активни период1982 - данас
Битне улогеТрговецот од Солун
Македонски народни приказни
Исцелител
До балчака
Поштар
Веза до IMDb-а

Филмографија уреди

Године Назив Улоге
1982. Слана во цутот на бадемите ТВ филм
1985. Трговецот од Солун ТВ филм Василе
1987. Трето доба ТВ серија
1987. Театарче Лево косе ТВ серија
1989. Македонски народни приказни ТВ серија
1989-1991. Тврдокорни ТВ серија
1989-1993. Еурека ТВ серија
1990. Трст виа Скопје ТВ серија
1991. Македонија може ТВ серија Наратор
1991. Елелига пепелига ТВ серија
1991. Болва во уво ТВ филм Гостин
1991. Поштар ТВ филм Инспектор
1992. Последната македонска елегија ТВ серија
1992. Сили во воздухот ТВ филм Поп
1995. Во светот на бајките ТВ серија
2000. Големи и мали ТВ серија
2000-2001 Светот има осум стрни ТВ серија
2001. Глужд во времето ТВ филм
2002. Заведени ТВ серија
2003. Македонски народни приказни ТВ серија
2003. Волци ТВ филм
2004. Ундер ТВ филм Иван
2006. Мост ТВ филм Павло
2006. Стрмоглави ТВ филм Гостин
2010. Царската е последна ТВ филм Гласник
2010-2013. Македонски народни приказни ТВ серија
2011. Турни ме да кинисам ТВ серија Зоран
2013. Тврдокорни ТВ серија Ефтим
2014. До балчака ТВ филм Машиновозач
2014-2015. Приказни од животот ТВ серија Инспекторот
2014-2016. Македонски народни приказни ТВ серија
2016. Операција дијамант ТВ серија Наратор
2016. Дете ТВ филм Татко
2017. Исцелител ТВ филм Саздо
2017. Фамилијата Марковски ТВ серија Доктор
2018. Сонуваат за крв и душа ТВ филм Стојан Тодоров
2018. Ругање Исусу ТВ филм
2019. Запирка ТВ филм
2021. Јули ТВ филм Метин
2023. Бистра вода ТВ серија
2024. Црвени песник ТВ серија Архелог Никола Вујиќ
2024. Убиј ги прво децата ТВ филм Инспектор

Спољашне везе уреди