Македонски народни приказни

„Македонски народни приказни” је македонска телевизијска серија снимана од 1986. до 2017. године. Екранизовала је велики број македонских народних прича. Првобитно је серија емитована на ТВ Скопље од 1984. до 1992, да би потом 2003. била обновљена за нове делове, а продукцији су се прикључиле телевизије Сител и А1.

Македонски народни приказни
Жанркомедија
драма
породични
ФорматТелевизијска серија
СценариоЛазар Коларевски
Шенка Колозова
Димитрија Павловски
Драган Вељаноски
Владо Дојчиновски
Душко Горгиоски
РежијаДраган Вељаноски
Ертил Алтанај
Ђорђи Стојаноски
Љупцо Билбиловски
Лазе Паковски
Богдан Поп Ђорцев
Душко Ђорђиоски
Стојан Стојаноски
Слободан Деспотовски
Миле Грозданоски
Владо Дојчиновски
КомпозиторСлаве Димитров
Влатко Стефановски
Земља Северна Македонија
Језикмакедонски
Продукција
МонтажерЛазе Паковски
Кемал Демировић
Момчило Јакимовски
Бане Поповић
Љупћо Гавревски
СценографВладо Павлески
Гордана Шпољарић
Драги Богоевски
Ставре Аврамовски
Саво Цветановски
Борис Арсовски
СниматељБошко Ацевски
Владо Јаневски
Апостол Трпевски
ПродукцијаТВ Скопље
Емитовање
ЕмитерТВ Скопље/МРТ (стара и нова серија)
Сител (нова серија)
А1 (нова серија)
Премијерно
приказивање
1984. — 2017.
Профил на IMDb-ју

Епизоде уреди

Прва серија уреди

Назив Датум
Андзиката и тројцата лажачи 1992
Арамијата што се исповеда на попот 1989
Бабата и екимот 1991
Бабата што стана гатачка 1991
Баш арамија 1989
Батакчиите 1991
Бесценети дрва 1989
Без ука нема наука 1990
Бог да те чува од женска беља 1990
Богатство без пари 1989
Богатство и ум 1992
Брат брата не рани, тешко кој го нема 1992
Царот и бувот 1989
Царот и двајцата измеќари 1986
Царот и големиот еким 1989
Царот и овчарот 1989
Царот што не сакал да умре 1991
Царскиот син — ковач 1991
Чесната попоа ќерка 1992
Чиракот и кадијата 1991
Чорбаџи Ѓорѓи и Осман бег (1 дел) 1986
Чорбаџи Ѓорѓи и Осман бег (2 дел) 1986
Чорбаџијата и ђаволот 1992
Човечкото око ненаситно 1991
Човекот што отиде кај сонцето 1992
Дедо Ное и коработ 1991
Ђаволот и клисарот 1987
Добриот џин и сиромавиот 1987
Двајцата браќа и сестрата 1991
Двајцата скржавци — каскатии 1990
Двете трески 1990
Ђаволот и бабата 1986
Ђаволштините на Рамче: 1 дел 1987
Ђаволштините на Рамче: 2 дел 1987
Господ и дрварот 1992
Господ и вдовицата со детето 1991
Грев 1990
Гром и во коприва удира 1992
Христос и комарџијата 1992
Илина и Илија 1992
Илјада јајца 1990
Инает 1988
Итар Пејо и арамиите 1986
Итар Пејо и магарето 1986
Итар Пејо и тројцата Мариовци 1986
Итриот момок 1986
Како дошло така пошло 1989
Калуђерот и арамијата 1986
Кој на лошиот добро му прави, на ђаволот свеќа му пали 1991
Крале Марко јунак стана 1986
Краток ум, долги коси 1989
Кртот бил попски син 1988
Куменџијата и ђаолот 1988
Лошата баба 1987
Лошата жена е полоша и од змија 1991
Лошото и злото се заортачиле 1991
Маминото галениче 1987
Марко Крале и Дука Хајдутин 1986
Мажот, жената и питачот 1991
Мечо и наречниците 1990
Момата и дванаесетте месеци 1992
Момчето со сонцето и месечината 1991
Момчето што се стори пијаница 1992
Мрзливата жена и метлата 1990
Мудриот старец 1988
Највештиот арамија, чиракот и кадијата 1992
Не за кого е речено туку за кого е печено 1989
Недоветен меанџија 1988
Ортаклук со Св. Никола 1992
Пишман аџијата 1989
Пишман ќе бидиш и вака и така 1992
Платено и преплатено 1988
Попот што стана арамија 1986
Попот, владиката и ђуптинот (1 дел) 1988
Попот, владиката и ђуптинот (2 дел) 1988
Праина до краина 1992
Правдината на видело 1989
Правината и кривината 1991
Премудриот Соломон и ђаволите 1987
Простиот и свети Никола 1990
Рамиз XIV 1988
Се затнало 1988
Сиромавиот и господ 1992
Сиромавиот и тројцата арамии 1986
Сиромавиот од џенем 1988
Сиромавиот што го бараше Бога 1990
Сиромавиот што се стори цар 1989
Сиромавиот терзија 1992
Скрзавиот ерген 1992
Скрзавиот поп 1990
Со слогата царство се гради 1990
Сон 1990
Старецот што го спаси царството 1989
Старите ги носеле в планина да умрат 1991
Што че даиш на овој свет, тоа ќе наиш на оној свет 1992
Шут Петко 1992
Свети Тома мајсторот 1990
Три заповеди од татко 1990
Трипун и Богородица 1992
Тројцата браќа 1991
Тројцата лажаци 1987
Умот царува 1989
За доброто добро, за лошото лошо 1991
Загубениот прстен 1990
Закопаното богатство 1988
Зависливиот богат, праведниот сиромав 1992
Жената што го пукнала ђаволот 1990
Злата позлатена 1986
Итар Пејо и прилепските бежиња 1984
Цане и ламијата 1984

Улоге уреди

Прва серија уреди

Глумац Улога
Ђорђи Колозов (197 еп. 1984-2003)
Шенка Колозова (184 еп. 1984-2003)
Лазар Бараков (137 еп. 1984-2003)
Гоце Тодоровски (135 еп. 1984-2003)
Ванчо Петрушевски (131 еп. 1984-2003)
Гоце Влахов (126 еп. 1984-2003)
Иван Каровски (44 еп. 1992-1997)
Стојна Костовска (37 еп. 1984-2003)
Кирил Андоновски (37 еп. 1989-2003)
Дубравка Киселички (33 еп. 1992-2000)
Кире Печијаревски (32 еп. 1986-2003)
Владимир Дади Ангеловски (31 еп. 1986-2003)
Димче Мешковски (30 еп. 1986-2003)
Анче Џамбазова (30 еп. 1986-1997)
Александар Шехтански (26 еп. 1986-2003)
Џемаил Максут (26 еп. 1986-1992)
Снежана Киселичка (21 еп. 1986-1992)
Ђокица Лукаревски (17 еп. 1986-1992)
Виктор Иванов (16 еп. 1990-1992)
Изабела Новотни (13 еп. 1992-1995)
Славица Зафировска (11 еп. 1990-1991)
Јасмина Поповска (10 еп. 1986-1989)
Васил Шишков (8 еп. 1992-1995)
Драгиша Димитриевски (8 еп. 1986-1992)
Јоана Поповска (8 еп. 1990-1991)
Ацо Видиков (7 еп. 1997-2003)
Кирил Псалтиров (6 еп. 1986-1990)
Душан Костовски (6 еп. 1992)
Лутфи Сеyфулах (5 еп. 1986-1991)
Владо Денчов (5 еп. 1990-1991)
Симона Филиповска (5 еп. 1991)
Емин Унџел (4 еп. 1988)
Предраг Павловски (4 еп. 1990-1992)
Боб Ленски (4 еп. 1991)
Ђоко Ташевски (3 еп. 1986)
Снежана Конеска (3 еп. 1991)
Ненад Милосављевић (3 еп. 1992)
Јовица Михајловски (2 еп. 1986-1989)
Душко Ђорђиоски (2 еп. 1986)
Сејфула Љутви (2 еп. 1986)
Јусуф Гулевски (2 еп. 1987-1990)
Мите Грозданов (2 еп. 1988-1989)
Слађана Нешић (2 еп. 1988)
Дарко Павловски (2 еп. 1988)
Ђорђи Тодоровски (2 еп. 1989-1992)
Ана Вељановска (2 еп. 1989-1991)
Весна Николовска Кржичник (2 еп. 1989-1990)
Зоран Капетановски (2 еп. 1990-1991)
Мери Митева (2 еп. 1990-1991)
Стојче Нешковски (2 еп. 1991-1992)
Никола Николовски (2 еп. 1991-1992)
Таска Балабанова (2 еп. 1992)
Киро Ћортошев (2 еп. 1992)
Горан Жарковски (2 еп. 1992)
Душко Горгиоски (1 еп. 1986)
Душко Горгиовски (1 еп. 1986)
Цветанка Јакимовска (1 еп. 1986)
Снежана Јаначковска (1 еп. 1986)
Симон Киселички (1 еп. 1986)
Александар Петрушевски (1 еп. 1986)
Благоја Спиркоски Џумерко (1 еп. 1986)
Реџо Балик (1 еп. 1987)
Ана Чарулевска (1 еп. 1987)
Гаврило Павелић (1 еп. 1987)
Таше Кочовски (1 еп. 1988)
Силвија Стојановска (1 еп. 1988)
Светлана Стојановска (1 еп. 1988)
Владимир Денков (1 еп. 1989)
Катерина Кочевска (1 еп. 1989)
Анастас Тановски (1 еп. 1989)
Мићо Кајчевски (1 еп. 1990)
Тања Кочовска (1 еп. 1990)
Горан Кузмановски (1 еп. 1990)
Зоран Љотић (1 еп. 1990)
Ердоан Максут (1 еп. 1990)
Нове Мирчевски (1 еп. 1990)
Звонко Стојановски (1 еп. 1990)
Соња Јачевеска (1 еп. 1991)
Емине Кадриу (1 еп. 1991)
Вангел Каев (1 еп. 1991)
Борче Костовски (1 еп. 1991)
Владимир Лазовски (1 еп. 1991)
Илија Мојсов (1 еп. 1991)
Сашхо Петровски (1 еп. 1991)
Венцислав Ристов (1 еп. 1991)
Сашо Стоилов (1 еп. 1991)
Весна Стојановска (1 еп. 1991)
Богдан Трајковски (1 еп. 1991)
Биљана Беличанец (1 еп. 1992)
Димитар Давидовски (1 еп. 1992)
Орче Димитровски (1 еп. 1992)
Кирил Поп Христов (1 еп. 1992)
Диме Илијев (1 еп. 1992)
Виктор Ивановски (1 еп. 1992)
Венета Јуруковска (1 еп. 1992)
Александар Малинков (1 еп. 1992)
Вангел Миовски (1 еп. 1992)
Атина Росикопулу (1 еп. 1992)
Димитар Спасески (1 еп. 1992)
Душица Стојановска (1 еп. 1992)
Мајда Тушар (1 еп. 1992)

Комплетна ТВ екипа ▼

Редитељ Драган Вељаноски (53 еп. 1989—1992)
Ертил Алтанај (16 еп. 1987—1989)
Ђорђи Стојаноски (9 еп. 1986—1992)
Љупчо Билбиловски (7 еп. 1986—1989)
Лазе Паковски (7 еп. 1986)
Богдан Поп Ђорчев (5 еп. 1988—1989)
Душко Ђорђиоски (4 еп. 1992)
Стојан Стојаноски (2 еп. 1986—1987)
Слободан Деспотовски (2 еп. 1987)
Миле Грозданоски (2 еп. 1988)
Сценариста Лазар Коларевски (1 еп. 1990)
Шенка Колозова (12 еп. 1992)
Димитрија Павловски (64 еп. 1986—1991)
Драган Вељаноски (33 еп. 1991—1992)
Композитор Славе Димитров (10 еп. 1986)
Влатко Стефановски (1 еп. 1989)
Директор фотографије Бошко Ацевски (28 еп. 1989—1992)
Владо Јаневски (11 еп. 1986—1989)
Апостол Трпевски (6 еп. 1986—1990)
Трајче Ефтимовски (4 еп. 1986)
Серафим Серафимовски (3 еп. 1986—1992)
Назим Петреф (3 еп. 1986—1989)
Стефан Стефановски (2 еп. 1987)
Диме Пејовски (1 еп. 1986)
Слободан Стојков (1 еп. 1992)
Монтажер Лазе Паковски (8 еп. 1986)
Кемал Демировић (7 еп. 1987—1988)
Момчило Јакимовски (7 еп. 1989—1992)
Бане Поповић (4 еп. 1988—1992)
Љупчо Гавревски (4 еп. 1989—1990)
Елеонора Винокић (4 еп. 1991—1992)
Трендафилка Тодоровска (3 еп. 1988)
Драгица Лазаревић (3 еп. 1990—1992)
Алексо Боневски (2 еп. 1986—1987)
Зорка Боневска (2 еп. 1988)
Ема Николовска (2 еп. 1990—1992)
Душица Дебарлиева (2 еп. 1991—1992)
Љубиша Аргировски (1 еп. 1986)
Зоран Спасовски (1 еп. 1990)
Лазар Секуловски (1 еп. 1991)
Елена Ивановска (1 еп. 1992)
Коле Јовановски (1 еп. 1992)
Миле Петковски (1 еп. 1992)
Сценограф Владо Павлески (34 еп. 1986—1992)
Гордана Шпољарић (10 еп. 1988—1990)
Драги Богоевски (8 еп. 1991)
Ставре Аврамовски (2 еп. 1992)
Саво Цветановски (1 еп. 1987)
Борис Арсовски (1 еп. 1992)
Костимограф Доне Миљановски (17 еп. 1986—1992)
Емилија Спасова (15 еп. 1986—1989)
Светлана Коруновска Аџигогова (11 еп. 1990—1991)
Невенка Ташевска (8 еп. 1991)
Анита Бошњаковска (4 еп. 1989)
Одсек за звук Виктор Иванов тонски сарадник (37 еп. 1987—1992)
Ангеле Кузмановски тонски сарадник (15 еп. 1986—1988)
Блаже Запатовски тонски сарадник (11 еп. 1986—1988)
Димче Стаматовски тонски сарадник (5 еп. 1986—1992)
Ђорђи Билбиловски тонски сарадник (4 еп. 1988—1991)
Филип Поповски тонски сарадник (3 еп. 1987—1988)
Љупчо Ефтимовски тонски сарадник (1 еп. 1988)
Одсек за камеру и расвету Томи Салковски пратилац камере (2 еп. 1992)

Спољашње везе уреди