Ванчо Петрушевски

Ванчо Петрушевски (Скопље, 19. април 1951 - Орешани, 25. август 2018) - је био југословенски и македонски глумац.

Ванчо Петрушевски
Лични подаци
Датум рођења19. април 1951
Датум смрти25. август 2018
ЗанимањеГлумац
Рад
Активни период1973 - 2018
Битне улогеМакедонски народни приказни
Трст виа Скопје
Солунски патрдии
Наши години
Хихирику
Каца
Тетовирање
Досие-К
Тврдокорни
Веза до IMDb-а

Филмографија

уреди
Године Назив Улоге
1975. Прва вечер
1977. Пресуда
1977. Итар Пејо
1978. Шеќерна приказна
1979. Наши години Машиновозач
1982. Илинден
1983. Записник
1984. Лет во место Зогрофат
1984. Диво месо Ацо
1984. Го мемираше мојот Јастреб
1984. Хихирику - 5 години
1984. Камчевци
1984-1985. Македонски народни приказни
1984-1985. Легенди и преданија
1985. На наш начин
1985. Дупло дно Јаков
1985-1986. Крале Марко јунак стана Суљо
1985. Од зад грб Селим
1986. Срећна нова ’49. Шофер
1986. Солунски патрдии Сотка
1986. Климент Охридски Ангелариј
1986-1992. Македонски народни приказни
1987. Театарче Лево косе
1987. Трето доба
1987. За трошка среќа Милиционерот
1987-1990. Трст виа Скопје Цаци
1988. Чук, чук Стојанче
1988-1990. Тврдокорни
1990. Еурека
1991. Опстанок Миле
1991. Женски оркестар
1991. Тетовирање Жика
1991. Поштар Иван
1991. Елелига пепелига
1992. Чудовиштата во нашиот град
1993. Грев или шприцер Поштарот Миле
1993. Црно бело во боја
1993-2003. Македонски народни приказни
1994. Прекалени
1995. Бус за дус
1995. Во светот на бајките
1995. Ангели на отпад Матеј
1997. Вујко Вања Телегин
1998. Салон Хармони Панајот
1999. Време, живот Иван
1999. Каца Полицаец 1
2000. Погрешно време Ристе
2000-2001. Светот има осум страни
2001. Ноќ спроти Свети Василиј Поп
2002. Заведени Попот
2003. Битолски лакрдии
2004. Хихирику
2006. Пусто турско
2006-2009. Македонски народни приказни
2007. Досие-К Инспектор Ацо
2007. Патување со Рабробил Чичко Прохор
2008. Кукен совет
2009-2010. Балкан Бенд Ванеса
2010. Народни приказни
2010-2013. Македонски народни приказни
2010. Царската е последна Советник
2010. Азиланти Рамче
2013-2014. Тврдокорни Бегот
2014. Приказни од животот
2014-2017. Македонски народни приказни
2015. Збор Прв човек
2017. Вистински приказни Павле
2018. Мејкинг оф

Спољашне везе

уреди