Стојна Костовска

Стојна Костовска (Крива Паланка, 31. март 1954) југословенска и македонска глумица.

Стојна Костовска
Лични подаци
ЗанимањеГлумица
Рад
Битна улогаМакедонски народни приказни
Хихирику - 5 години
Курирот на Гоце Делчев
Чорбаџи Теодос
До, ре, ми
Веза до IMDb-а

Филмографија уреди

Године Назив Улоге
1976. Цимерите од соба 306
1978. Курирот на Гоце Делчев Елена
1979. Томе од бензинката пумпа
1980. Двојка
1981. Првите цутови
1982. Едно лето
1984. Хихирику - 5 години
1984. Другарувања Вера
1984. Исповед на таксистот
1985-1986. Крале Марко јунак стана
1987. Чорбаџи Теодос Стојанка
1987. Театарче Лево косе
1987. Звездите на 42-та
1987. Македонски балади
1988. Втората смена Мајка на Симона
1988-1992. Македонски народни приказни
1990. До, ре, ми Комшивка
1990. Алф од Ново Лисиче Сирма
1991. Во кафулето кај Гене Келнерка
1994. Прекалени
1995. Во светот на бајките
1998. Денес, утре Секретарка
2000. Големи и мали Важната
2000-2001. Погрешно време Кате
2000-2001. Светот има осум страни
2001. Агенција осамени срца Бела
1993-2003. Македонски народни приказни 2
2004. Хихирику
2005. Обични луѓе Мими
2009. Село гори, а баба се чешља Вики
2010-2013. Македонски народни приказни Попадијата
2011. Турни ме да Кинисам Вера
2017. Македонски народни приказни Селанка
2019. Дајте музика Ленче
2021. Преспав Тетката на Томе
2023-2024. Македонски народни приказни

Спољашње везе уреди